Nemzetiségek napja

Első alkalommal rendezték meg Pécsett a nemzetiségek napját, ahol a városban élő tíz különböző kultúrát képviselő kisebbséggel ismerkedhettek meg a helyiek. Pécs országosan is egyedülálló abban, hogy itt évszázadok óta békében élnek a különböző népcsoportok. Az ilyen rendezvényekkel pedig azt szeretnék elérni, hogy az ide települt nemzetiségek hagyományai ne haljanak ki.

Savanyú káposztával és füstölt tarjával rotyogott a svábok nemzeti étele, a gőzgombóc Pécs tízemeletesei között, a Kertvárosban. Geresdlakról azért hozták el a háziasszonyok ezt az ételt, hogy az itt élők is megkóstolhassák és megtanulják elkészíteni.

Geresdlakról hozták el a svábok nemzeti ételét a tízemeletesek közé

De a nemzetiségek napján nemcsak a svábokkal, hanem a Pécsett és a környéken élő kisebbséggel is megismerkedhettek a gyerekek.
– Pécs egy igazi soknemzetiségű város, a különböző nemzetiségek hagyománya, kultúrája és gasztronómiája velünk él, azonban ezzel nem feltétlenül találkozunk mindennap – mondta Haffner Tamás. Az eseményt szervező Sophianae Kulturális Egyesület elnöke hozzátette: ezért is gondolták úgy, hogy hagyományteremtő céllal megrendezik ezt a napot.

Decsi István, Pécs alpolgármestere szerint ilyen alkalmakkal lehet
tenni azért, hogy ne felejtsük el kulturális örökségeinket

Pécs alpolgármestere nyitóbeszédében hangsúlyozta: szeretnék a hagyományokat továbbörökíteni, amire az ilyen alkalmak lehetőséget is biztosítanak.
– Bízom abban, hogy ezek a kis apró elemek megmutatják a gyerekeknek, hogy amiket nagyapáink, nagyanyáink a városba hoztak örökségül, azt nekik kell továbbörökíteni – mondta Pécs alpolgármestere, Decsi István.

Pécsett tíz nemzetiség él együtt békében évszázadok óta

Pécsett évszázadok óta példátlan békességben él egymás mellett tíz nemzetiség a magyarsággal, ezért a városban év közben is több olyan rendezvénnyel lehet találkozni, ahol a különböző hagyományokat ismerhetik meg a helyiek. Ilyen rendezvény azonban – ahol egy helyen az összes bemutatkozott volna – még nem volt.

Sajtó neve: Lokál
Megjelenés időpontja: 2018.04.26
Szerző: Ismeretlen
Pontos elérés: https://www.lokal.hu/2018-04-nemzetisegek-napja/