Rétvári Bence: a magyar népmesék az európai kultúrát erősítik

Az országban összesen 14 helyen nyílik NépmesePont, melyek fenntartását a kormány három évig vállalja.

„Azért fogjuk a magyar nemzeti kultúrát erősíteni, mert ha bármi elvész a magyar népmesekincsből, az európai kultúra lesz ezáltal szegényebb. Aki ezt nem értékeli, az az európai kultúrát teszi gyengébbé, ezzel teret nyit annak, hogy bármilyen más civilizáció, vagy kultúra elfoglalja annak a nemzeti, keresztény kultúrájú európai civilizációnak a helyét, amelyben mi élünk és élni szeretnénk” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Tatabányán, a megyeszékhely bánhidai városrészében található Puskin Művelődési Házban kialakított NépmesePont megnyitóján.

A miniszterhelyettes hozzátette: a budapesti Mesemúzeum sikerét látva az országban összesen 14 helyen nyílik NépmesePont, melyek fenntartását a kormány három évig vállalja.

Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke rámutatott, hogy a közös mesélés bővíti a gyerekek kifejezésmódját, segíti érzelmi intelligenciájuk fejlődését. A mesék érzelmi stabilitást adnak, így később könnyebben fel lehet dolgozni a felnőttkor jó és rossz élményeit.

A kormány EU-s forrásból csaknem 1,2 milliárd forintot különített el a magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására, egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhatott.

Borítókép forrása: mesemuzeum.hu

Sajtó neve: bama.hu
Megjelenés időpontja: 2018.09.28
Szerző: ismeretlen
Pontos elérés: https://www.bama.hu/kultura/hazai-kultura/retvari-bence-a-magyar-nepmesek-az-europai-kulturat-erositik-1508774/