Hasznos tippeket kapnak az anyukák a Nevkó Baba-Mama Klubban

A Pécsi Kulturális Központ (PKK) Apáczai Művelődési Házban minden héten kedden Nevkó Baba-Mama Klubot szerveznek. A gyerekek közösségben lehetnek, és a szülők is fontos témákról beszélgethetnek egymással és a meghívott előadókkal. Az idei április első klubfoglalkozásán bűnmegelőzési oktatáson vehettek részt az érdeklődők.

Hetente körülbelül 20 anyuka vesz részt gyermekével a baba-mama klubon, többségük kertvárosi, de sokan más városrészekből is érkeznek. Van például olyan anyuka is, aki Patacsról jön a PKK Apáczai Művelődési Házba. A klub lényege, hogy a gyerekek más babák társaságában, zenés-mondókás foglalkozások keretében jól érezzék magukat, közben az édesanyák hasznos, új információkat kapnak őket érintő témákról.

– Sokszor hívok szakembert vendégként, aki előadást tart, majd felel az anyukák kérdéseire. Volt már nálunk védőnő, gyógytornász, gyógypedagógus és orvos is. Most éppen egy rendőrt hívtam meg, aki bűnmegelőzési tanácsokkal látja el a szülőket – mondta el lapunknak Horváthné Antos Ágnes, a klub főszervezője.

Az április 2-i alkalommal Szilágyi Omer rendőr főtörzszászlós bűnmegelőzési tanácsait hallgatták meg az édesanyák, aki a Pécsi Rendőrkapitányságon végzett szolgálatparancsnoki feladatai mellett, 2000 óta szabadidejében tart prevenciós előadásokat kisgyermekeknek és időseknek egyaránt.

– Az élet érdekes játékot űz velünk, hiszen mindenféle tevékenységhez kell valamilyen jogosultság, jogosítvány, kivéve ahhoz, hogy valaki szülő legyen. Ez nincsen jogosultsághoz kötve, mégis a társadalom egyik alapja a szülővé válás, mi adjuk át a gyerekeknek a legfontosabb tapasztalatainkat. Tudomásul kell venni, hogy a gyerekek naivak, így nem bízhatunk bennük százszázalékosan. Megtaníthatjuk ugyan nekik, hogy fogadjanak szót, de ez csak addig érvényes, amíg szem előtt, hallótávolságban vannak. Ha a kicsi önállóvá válik és megfeledkezik a szabályokról, baj is lehet – magyarázta a rendőr.

A klubfoglalkozáson háztartáson belül, közlekedési eszközzel, játszótéren alkalmazandó alapvető biztonsági rendszabályokról beszélt, amik megóvják a gyereket az esetleges veszélyektől, az áldozattá válástól. Az előadás végén aztán kitért az interneten megosztott információk kérdésére is.

A közösség miatt is jó a klub

Edina, az egyik résztvevő édesanya már néhány hónapos korában elvitte kisfiát a klubba, hogy közösségben legyen. Számára most is az a legfontosabb, hogy a kicsi jól érezze magát és megtanuljon másokkal közösen játszani. Kisfiának egyébként nagyon tetszenek a foglalkozások, mikor először hallott élőben gitárszót, szinte lemerevedett a csodálkozástól, mesélte az anyuka. Emellett nagyon hasznosak szerinte a vendégelőadók bemutatói is, táplálkozásról és az óvodai beiratkozásról is volt már szó például.

“A klubfoglalkozások a “Kertvárosi Tudásexpressz” című, EFOP-3.7.3-16-2017-00178 azonosító számú projekt keretében valósulnak meg.“

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2019.04.03
Szerző: Matoricz Tekla
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/abszolut-no/hasznos-tippeket-kapnak-az-anyukak-nevko-baba-mama-klubban/

Kapcsolódó hírek: