Fejleszthetik a Nevkó művelődési házát, új bútorokat, eszközöket is vásárolnának

Megújulhat Kertváros kedvelt közösségi helyszíne, az Apáczai Művelődési Ház. A Pécsi Kulturális Központhoz (PKK) tartozó intézmény fejlesztését már régóta kérik a környéken élők, és most úgy tűnik, teljesülhet a kívánságuk. Nemcsak az épületet korszerűsítenék, hanem új műszaki eszközöket is vásárolhatnak egy pályázat keretében.

Számos programnak ad otthont az Apáczai Művelődési Ház, amelyet a korábbi elnevezés kapcsán sokan manapság is „Nevkó”-ként emlegetnek. A Nevelési Központ környékét a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében átépítették, azonban a hatalmas intézmény ezen része kimaradt a fejlesztésből.

A kertvárosiak már régóta kérik, hogy a népszerű művelődési házat is modernizálják, ennek megfelelően az önkormányzat kereste a lehetőséget a forrás biztosítására. A Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület révén lehetőség nyílik pályázat benyújtására, ezzel pedig él is a kulturális intézményt működtető PKK.

Az összesen bruttó 32,5 millió forintba kerülő fejlesztés több részből áll: az épület felújítása mellett bútorokat és műszaki eszközöket vásárolnának, valamint épületgépészeti beruházásokat is végrehajtanának.

Az önkormányzat – mint a Pécsi Kulturális Központ fenntartója – arról tájékoztatta lapunkat, hogy sikeres pályázat esetén felújítják a nézőtér és a galéria parkettáját, valamint új menekülőkijáratokat alakítanak ki.

A rendezvények színvonalas lebonyolítása érdekében a műszaki eszközpark egy részét lecserélnék, vásárolnának hangfalakat, erősítőket és mikrofonszetteket is. Manapság már szinte alapvető elvárás főleg a fiatalabb korosztály részéről, hogy egy intézmény ingyenesen elérhető vezeték nélküli internetet, azaz wifit biztosítson a vendégek részére. Ehhez igazodva a tervek között szerepel, hogy az egész művelődési ház területén elérhetővé teszik a szolgáltatást.

Az elképzelések szerint jelentős épületgépészeti fejlesztések is indulnak. Az intézmény egyik sajátossága, hogy a nyári hónapokban az épület hűtését nem lehet megfelelően megoldani. Megtudtuk, a pályázat keretében a légtechnika fejlesztésére szintén igényelnek támogatást.

A tervek alapján a dokumentumokat még áprilisban benyújtják, a közbeszerzési eljárás ősszel indulhat, a beruházással pedig jövő év nyarán végezhet a kivitelező.

Sajtó neve: Pécsi Újság
Megjelenés ideje: 2019.05.10
Szerző: Palotás Péter
Pontos elérés: https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/fejleszthetik-a-nevko-muvelodesi-hazat-uj-butorokat-eszkozoket-is-vasarolnanak