Átéléssel adták elő a gyerekek a saját népmeséiket

Véget ért a második alkalommal meghirdetett népmese-vetélkedő, a döntőt tegnap tartották a Pécsi Kulturális Központban található NépmesePontban, ahol a húsz legjobb pécsi és vidéki kisdiák mérte össze tudását.

A megye húsz legjobb mesemondó kisdiákja mutatta meg tudását tegnap a Pécsi Kulturális Központban a népmese-vetélkedő döntőjén. A verseny összesen három fordulóból állt, első körben a jelentkezők internetes felületen közzétett játékos feladatok megoldásával ismerkedtek meg a magyar népmesék világával. A második fordulóban egy népmesei elemeket tartalmazó saját mesét kellett megfogalmazniuk és az általuk készített illusztrációkkal gazdagítaniuk. Végül a döntő fordulóban a saját és egy szabadon választott népmesét adtak elő.

A verseny szünetében a két zsűritagot kérdeztük meg, milyen jótékony hatással vannak a gyermekekre a mesék. Gyócsi József óvodapedagógus azt hangsúlyozta, hogy a mesék segítségével fejlődik a kicsik szókincse, gondolkodása, emellett az érzelmeiket is jobban meg tudják élni. A másik zsűritag, P. Kovács Tiborné a NépmesePontban foglalkozásokat is tart, ahol a legfontosabb feladat a különböző játékos feladatokon keresztül az, hogy szóra késztessék a kisdiákokat.

– A mesemondás segít, hogy a gyermek szépen tudjon beszélni, és ki tudja magát fejezni bármilyen élethelyzetben – vélekedett P. Kovács Tiborné. – Emellett fontos, hogy átélje azt, amit mesél, azonosuljon vele.
Abban mindkét zsűritag egyetértett, hogy nem elég, ha a kicsik a tévében néznek meséket, olvasni kell nekik, hiszen így érvényesülnek azok jótékony hatásai. Ezért is tartják biztatónak, hogy az országban egyre több helyen létesül NépmesePont, ahol közelebb hozzák a meséket a kisdiákokhoz.

Különdíjak is gazdára találtak
A döntőben két kategóriában díjazták a három legjobb versenyzőt. A 6–8. osztályosok között az első helyezett Felső-Nemes Viola lett, a második helyen Kovács Hanna, a harmadik helyen pedig Kovács Anna Zsófia végzett. A 3–5. osztályosok között az első Gábor Donát lett, a második helyezést holtversenyben Kállai Kata és Preisendorf Andor kapta. A legjobb mesemondó különdíjban részesült Kovács Anna Zsófia, a legjobb meseíró Preisendorf Andor lett, a legjobb illusztrátor különdíjat pedig Balogh Máténak ítélték oda.

Sajtó neve: Bama
Megjelenés ideje: 2019.11.30.
Szerző: Mészáros Rita
Pontos elérés: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/atelessel-adtak-elo-a-gyerekek-a-sajat-nepmeseiket-2151312/

Kapcsolódó hírek: