TEMATIKUS SÉTA Pécsett – Az 1713-as pécsi nagy pestisjárvány története

A Pécs Turizmus Közhasznú Egyesület által 2020. január 25-én, szombaton, 9:00 órai és 14:00 órai kezdettel került megrendezésre az „1. TEMATIKUS SÉTA – Az 1713-as pécsi nagy pestisjárvány története” című program, mely esemény a „Pécs Positive” TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00025 kódszámú projekt keretében valósult meg. Az Egyesület projektjének célja, hogy egy olyan, alulról formálódó közösség jöhessen létre, akikkel a „hely szellemének” innovatív megidézésével – Pécs múltban gyökerező, jelenben tovább szőtt, vagy éppen kibontakozó, jövőbe mutató történeteinek megismertetésével erősödhet a helyi lakosság Pécshez kötődése és identitástudata. Olyan közösség kialakítása a cél, ahol civilek, turisztikai szakemberek, a város gazdasági szereplői is megtalálják a helyüket, mindenféle kötöttség nélkül, játékosan.

A tematikus séta mindkét alkalommal a Széchenyi térről indult. A túrákat Kövér András idegenvezető vezette, míg a helyszíni adminisztrációban, dokumentációban és a csoportok kísérésében az Egyesület teljes Pécs Positive csapata közreműködött. A résztvevőket tekintve elmondható, hogy valamennyi korosztályt sikerült megszólítani, együtt sétált anyukájával a hét éves kislány és a nagyszülő korú pár is. Az eseményre regisztráltak turisztikai szakemberek, idegenvezetők és lelkes „civilek” egyaránt. A séta témája alapvetően Pécs egy sötét korszakát idézte, miközben a résztvevők megállhattak és alkalmuk nyílt értékelni, milyen szerencsés, hogy Pécsett lehetnek, milyen gyönyörű és lehetőségekben gazdag városban élnek.

A Pécs Turizmus Közhasznú Egyesület a rendezvényei során ezt a pécsiséget, identitástudatot kívánja erősíteni, azáltal, hogy a városlakók újra felfedezik környezetük értékeit. A séta lehetőséget teremtett a résztvevők és a szervezők között egy diskurzus elindítására, amely során elindult egy közösség formálódása.

A program végén a résztvevők többsége a helyszínen maradt és megköszönte a lehetőséget. Sokan jelezték továbbá, hogy szeretnének a jövőben megvalósításra kerülő rendezvényekről is értesítést kapni, részt venni rajtuk. Sok visszacsatolás érkezett az Egyesület Facebook és Instagram oldalán keresztül is.

A délelőtti sétán 32 fő (30 pécsi lakos), a délutáni sétán 24 fő (22 pécsi lakos) vett részt.

 

Forrás: A Pécs Turizmus Közhasznú Egyesület szakmai beszámolója