Zeneterápia a Pécsi Gyermekklinikán

A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány „Egészséges pécsi gyermekekért” című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00018 azonosítószámú projektje keretében 2020. szeptember 16-án rendezte meg „Zeneterápia” elnevezésű programsorozatának soron következő eseményét a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának játszóterén.

A program a koraszülött és / vagy sérült gyermekek pszichés és mozgásfejlődését szolgálja. A foglalkozássorozat célcsoportja azok a gyerekek, akik nehezen nyílnak meg, beszédfejlődésük lelassult vagy elakadt, mozgásfejlődésük nem megfelelő. Ők az órákon a többiekkel együtt könnyebben, szinte észrevétlenül kezdenek el énekelni, mozogni. A programon résztvevő gyerekek többnyire 3 éves kor alattiak.

A szeptember 16-i foglalkozáson szép számban jelentek meg gyermekek és felnőtt résztvevők egyaránt. Az Alapítvány az eseményt közösség- és csapatépítő játékokkal indította, majd zenés szoborjáték következett. A továbbiakban egy szivárvány ejtőernyő segítségével a résztvevők megtapasztalhatták az egymásra és a zenére figyelés fontosságát. A programot bábos és felelgetős szerepjátékok színesítették. A foglalkozás hátralévő része ismétléssel és új dalok tanulásával telt, majd hangszeres játékokkal, ritmusjátékokkal zárult. A programra látogatók levezetésképp altatódalokat énekeltek, ringatóztak.

 

A foglalkozásra 25-en jelentkeztek és jelentek meg, valamennyien pécsiek.

 

FORRÁS: A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány szakmai beszámolója