Megkezdődött a pécsi Pákolitz István Művelődési Ház felújítása

A keleti városrész kulturális életét meghatározó intézmény év végére szépülhet meg.

A fejlesztés célja a mintegy 176 négyzetméteres ingatlan felújítása, ennek keretében hőszigetelik a külső falakat, megoldják a lapos tető hő- és vízszigetelését, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, javítják az épület energetikai besorolását, az energiaellátás egy részét megújuló energia hasznosításával biztosítják, vagyis napelemes lámpatestekkel szerelik fel, emellett az akadálymentesítésre is gondoltak a kivitelezők: így alakítják ki a mosdókat, valamint rámpák is helyet kapnak az épületben – foglalta össze a városháza friss közleményében.

“A projekt rövid távú célja, hogy a közösségi ház felújításával Pécs egyik legmodernebb, ugyanakkor otthonos tere jöjjön létre, amely alkalmas lesz arra, hogy az érintett városrészben lakók számára valódi közösségi helyként tudjon működni. A felújítást követően az üzemeltetési költségek csökkentésével további energiamegtakarítás érhető el, a környezetvédelmet szolgáló beruházások megvalósításával egy olyan, önmagát fenntartó közösségi tér létrehozása történik, amely hozzájárul Pécs keleti városrészének a további fejlődéséhez.” – fogalmazta meg dr. Kunszt Márta, a pécsi önkormányzat civil tanácsnoka.

A közlemény felidézi: a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület a minisztériumi egyeztetéseket követően 2019 év elején írta ki a közösségfejlesztést célzó infrastruktúra fejlesztésre irányuló pályázatot, melyre a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (BÉKE) 2019 áprilisában támogatási kérelmet nyújtott be 20 millió forintos összköltséggel.

A CÉL A VÁROS TULAJDONÁBAN ÁLLÓ PÁKOLITZ ISTVÁN MŰVELŐDÉSI HÁZ FELÚJÍTÁSA VOLT.

A pályázat benyújtásához az önkormányzat korábban tulajdonosi hozzájárulást adott a bányászegyesületnek. A pécsi akciócsoport mint helyi döntéshozó szerv 2019. augusztus 13-án hozott támogatói döntést, majd a pályázatot a Magyar Államkincstár 2020 márciusában szintén támogatta.

A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete elkötelezett a közösségi, kulturális tevékenységek helyszínét jelentő intézmény felújítása mellett, ezért megkereste Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy az ingatlan tulajdonosaként vegye át az egyesülettől a kedvezményezetti szerepkört.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a szükséges egyeztetéseket mind a Magyar Államkincstárral, mind a Pécsi Helyi Akciócsoporttal lefolytatta, mely alapján kiderült, nincs akadálya a kedvezményezett cserének. A tervezett beruházás a Széchenyi 2020 program keretében pályázati forrásból – bruttó 20 millió forintból –, valamint a pécsi önkormányzat által biztosított önerőből/átcsoportosításokból valósul meg.

A KIVITELEZÉS VÁRHATÓAN AZ ÉV VÉGÉN FEJEZŐDIK BE.

Sajtó neve: Pécsma
Megjelenés ideje: 2022.08.29.
Szerző: pécsma
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/megkezdodott-a-pecsi-pakolitz-istvan-muvelodesi-haz-felujitasa/