Pécsi Helyi Közösség

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program – 7. Prioritása „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” című felhíváshoz kapcsolódó regisztráció során 2016. május 25-én megalakult a Pécsi Helyi Közösség. A Közösség alakuló ülésén jelen lévő személyek megalakították a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesületet a Pécsi Helyi Akciócsoport működtetésére.

A Pécsi Helyi Közösség és az általa a projekt munkaszervezetének működtetésére létrehozott Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület minden városrészre, társadalmi csoportra, fejlesztési célonként lebontott városi stratégiai és projektdokumentumok felhasználásával állította össze a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát. A HKFS összeállításában a PHK és a HACS minden alapító tagja, azaz Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a METIS-Hungária Kft., a Pécsi Kulturális Központ, a MyPro Consulting Kkt., a Fittbike SE, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesülete, az Apáczai Óvoda és ÁMK, a Free Mobility Egyesület a Mozgássérültek Szabadabb Mozgásáért, a RÁNA Nonprofit Közhasznú Kft., a Sopianae Kulturális Egyesület, a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete is részt vett.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 95/2017 (04.27.) normatív határozata átszervezte az Apáczai Óvoda és ÁMK működését, melynek kulturális feladatait részben a szintén PHK és HACS tag Pécsi Kulturális Központ, részben pedig a Csorba Győző Könyvtár vette át. Ennek tekintetében az Apáczai Óvoda és ÁMK-t mind a PHK-ban mind a HACS-ban a Csorba Győző Könyvtár váltotta, aki az alapító tagok mellett aktívan részt vett a HKFS felülvizsgálatában.

A Pécsi Helyi Közösség tagsági köre a közszférát képviselő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-vel bővült ki 2018. április 4-én. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Pécs város turisztikai és kulturális infrastruktúrájáért felelős szervezetként segíti a civil szervezeteket a rendezvényeik megvalósításában, azok hirdetésben, és gyakran a helyszín biztosításában is.

A HACS tagsága 2020-ban újabb 6 szervezettel bővült. A civil szféra részéről a Pillér Egyesület és a “Szép Tiszta Pécsért” Alapítvány, a közszféra részéről a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal, míg a vállalkozói szféra részéről a Forvertex Kft. és a Kőház Zrt. csatlakozott a szervezethez. 2021 februárjában a Sopianae Kulturális Egyesület kilépett a HACS tagjai közül, a METIS-Hungária Kft. pedig 2021. augusztus 4-én jogutód nélkül megszűnt, így jelenleg 6 civil szervezet, 6 közszféra szervezet és 4 vállalkozás alkotja a HACS tagságát.